Αρχική > Νέα, wiki > Η Εταιρεία στη Wikipedia και wiki για μουσειολογία

Η Εταιρεία στη Wikipedia και wiki για μουσειολογία

Για όσους χρησιμοποιούν τη Wikipedia, εδώ είναι η εγγραφή για την Εταιρεία Ελλήνων Μουσειολόγων.

Πριν λίγες μέρες συνάντησα στη Θεσσαλονίκη ένα φοιτητή μουσειολογίας, και συζητήσαμε περί σπουδών μουσειολογίας και επαγγελματικών προοπτικών. Μου μετέφερε αυτό που είχα ξεχάσει ομολογώ: πόσο δύσκολο είναι για κάποιον που ενδιαφέρεται για τη μουσειολογία ή που αρχίζει τις σπουδές του να βρει πληροφορίες, πηγές, ή απλά άλλους συναδέλφους να ανταλλάξει απόψεις. Από ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχει ένα offline ή online μέρος που να εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς. Ίσως κάποιος άλλος να γνωρίζει κάτι περισσότερο;

Θα ήθελα να κάνω δύο προτάσεις: πρώτον η mailing list της Εταιρείας να ανοίξει και σε φοιτητές Μουσειολογίας, ώστε να εξυπηρετηθεί η επικοινωνία. Δεύτερον, να στήσουμε ένα wiki (βλέπε wikipedia) για μουσειολογία. Εδώ για το τι είναι wiki .

Το θετικό του wiki είναι ότι μπορεί να ενημερώνεται από διάφορους χρήστες και είναι γενικά απλό στη χρήση του (πολύ πιο απλό από το στήσει κανείς ένα website). Βέβαια, η λογική του wiki ενθαρρύνει τη συμμετοχή αρκετών/πολλών εθελοντών που συχνά ή αραιά προσθέτουν υλικό.

Προς το παρόν έστησα αυτό το wiki http://museology.wetpaint.com/ στην πλατφόρμα του wetpaint. Αν συμφωνείτε και υπάρχουν εθελοντές…

*
Αυτό το post θα το στείλω και ως e-mail στη mailing list.

Κατηγορίες:Νέα, wiki
 1. Giorgos
  10, Ιουνίου, 2007 στο 7:35 μμ

  Καλησπέρα σε όλους.
  Να ευχαριστήσω καταρχήν θερμά των Κώστα για την άμεση ανταπόκριση του στη συζήτηση που είχαμε στη Θεσσαλονίκη.
  Θεωρώ ότι τα οφέλη απο μια τέτοια πρωτοβουλία θα είναι πολλαπλά, όχι μόνο για τους μουσειολόγους αλλά γενικά για τη μουσειολογία στον ελληνικό χώρο, αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα.
  Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξη ενεργή συμμετοχή και επικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και ιδεών πάνω σε θέματα του κλάδου όπως αυτά εμφανίζονται και αντιμετωπίζονται τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Θα θέσω για αρχή ενα απλό αλλά εξαιρετικά βασικό ερώτημα και παρακαλώ αν κάποια/ος συνάδερφος έχει υπόψη του κάτι σχετικό να με βοηθήσει.
  Μετά απο αναζήτηση στην ελληνική βιβλιογραφία και το διαδίκτυο κατέληξα στο συμπέρασμα οτι στην Ελλάδα αποδεχόμαστε το ορισμό του “μουσείου” όπως αυτός έχει διατυπωθεί απο το ICOM –μεταφρασμένο- και ο οποίος είναι ο εξής :
  “A museum is a non-profit making permanent institution in the service of society and of its development, open to the public, which acquires, conserves, researches, communicates and exhibits, for purposes of study, education and enjoyment, the tangible and intangible evidence of people and their environment”.
  [ ICOM Definition of a Museum (2004), http://icom.museum/definition.html ]
  Μήπως όμως υπάρχει και βρίσκεται σε ισχύ διατύπωση του ορισμού του “μουσείου” απο κάποιον ελληνικό φορέα ή αρχή και αν ναι που θα μπορούσα να βρώ περισσότερες πληροφορίες ?

  Αν τελικά αναγνωρίζεται και είναι γενικά αποδεκτός ο ορισμός του ICOM, η απορία μου αμέσως μετά θα ήταν η εξής: κατα πόσο αυτός ανταποκρίνεται στα ελληνικά δεδομένα ,κατα πόσο εφαρμόζεται απο τα ελληνικά μουσεία και τους πολιτιστικούς οργανισμούς, πόσο τα περιορίζει και πόσο τα εμπνέει, που θα χρειαζόταν να γίνουν τροποποιήσεις και που θα έπρεπε ίσως να εστιάσει την προσοχή του ώστε να εναρμονιστεί με την ελληνική ιδιοσυγκρασία.
  Όλα αυτά έχοντας υπόψη 14 χώρες μεταξύ αυτών Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο,Ιταλία, Γαλλία, Φιλανδία, Αυστραλία, Καναδά, Αργεντινή, Ισπανία, Γερμανία κ.α. που έχουν προσαρμόσει τον ορισμό του ICOM στα δικά τους μέτρα, στις δικές τους ιδιαιτερότητες και ανάγκες και εν μέρει στο δικό τους τρόπο κατανόησης του όρου “μουσείο”.
  Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
  Γιώργος Χατζησταύρου.

 2. Χριστοδούλου Κική
  12, Ιουνίου, 2007 στο 8:44 πμ

  Καλημέρα σε όλους,

  μετά από πολύ σύντομη έρευνα, η παλαιότερη διάταξη (αν μπορεί κανείς να την πει διάταξη) που βρήκα είναι στην υπ’ αριθ. 73/7.8.1929 εγκύκλιο του Έκτακτου Επιτρόπου στην Ήλιδα, Π.Α. Αναγνωστόπουλου, όπου αναφέρεται το εξής:
  «Μουσείο ονομάζεται το μέρος όπου τίθενται οι αρχαιότητες και φυλάσσονται. Αρχαιότητες λέγονται οι παλαιότητες, όσα δηλαδή είναι έργα των προγόνων Ελλήνων και διεσώθησαν υποκάτω ή επάνω της γης». Από το βιβλίο Το δίκαιον των Αρχαιοτήτων, Νομοθεσία-Νομολογία-Ερμηνεία, Ευαγγέλου Φιλ. Δωρή, εκδ. Σάκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 1985.
  Πρόσφατη διάταξη και βιβλίο δηλαδή!!!!!
  Ο ορισμός του ICOM όμως ενσωματώνεται εν μέρει, στον πιο πρόσφατο Ν. 3028/28-6-02 (ΦΕΚ Α 153): Για την προστασία και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιας, κεφάλαιο 5, άρθρο 45, παράγραφος 1:
  «Ως μουσείο νοείται η υπηρεσία ή ο οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ή χωρίς ίδια νομική προσωπικότητα, που αποκτά, δέχεται, φυλάσσει, συντηρεί, καταγράφει, τεκμηριώνει, ερευνά, ερμηνεύει και κυρίως εκθέτει και προβάλλει στο κοινό συλλογές αρχαιολογικών, καλλιτεχνικών, εθνολογικών ή άλλων υλικών μαρτυριών του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του, με σκοπό τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Ως μουσεία μπορούν να θεωρηθούν επίσης υπηρεσίες ή οργανισμοί που έχουν παρεμφερείς σκοπούς και λειτουργίες, όπως τα μουσεία ανοικτού χώρου».
  Δεν ξέρω αν βοήθησα. Μπορεί ίσως κανείς να προσθέσει κάτι πιο πρόσφατο που δεν έχω υπ’ όψιν μου.

  Φιλικά
  Κική

 3. Giorgos
  27, Ιουνίου, 2007 στο 7:41 μμ

  Να ευχαριστήσω θερμά την Κική για την βοήθεια της. Ισχύει τελικά ο Ν.3028/28-6-02 αν και τον βρίσκω περιοριστικό ως προς το τι «εκθέτει και προβάλλει» και δυσνόητο ως προς το «πόσο» τα προβάλλει.

  Με εκτίμηση,
  Γιώργος.

 4. Κiki
  29, Ιουνίου, 2007 στο 8:47 πμ

  Καλημέρα σε όλους,

  Γιώργο δεν κάνει τίποτα. Όσο για το αν είναι περιοριστικός ή όχι, ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε ότι όταν ορίζει με ακρίβεια κάτι ένας νόμος έινια πολύ πιο περιοριστικός από ότι αν το αφήνει λίγο αόριστο. Ας πούμε ότι έτσι αφήνει στον κάθε μουσειολόγο να ερμηνεύσει και να εφαρμόσει όπως αρμόζει σε κάθε μουσείο και έκθεση τις γνώσεις του. Εάν ο νόμος σου ορίσει πως και πόσο θα προβάλλεις ή θα εκθέσεις κάτι τότε δεν μπορείς να ξεφύγεις. Και αν περιμένεις από τον ελληνικό νόμο να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να αναπροσαρμόζεται κάθε φορά τότε σκέψου πόσο πιο περιοριστικός θα γίνει αν αναννεωθεί μετά από 20 (επιεικώς) χρόνια. Προσωπικά προτιμώ αυτήν την αοριστία γι’ αυτό που προανέφερα: αφήνει την ερμηνεία και εφαρμογή ανοιχτή, άρα και τις ατασθαλίες όμως και τη δημιουργικότητα!

  Φιλικά Κική

 5. Χριστινα
  1, Απρίλιος, 2008 στο 10:42 μμ

  Καλησπερα παιδια,

  ειμαι η Χριστινα,εχω τελειωσει Ιστ-Αρχ/κο και γοητευομαι πολυ απο το επαγγελμα σας?σπουδες σας?τομεα σας?πως να το θεσω,δεν ξερω.Παντως θα με ενδιεφερε πολυ να μου λεγατε 2-3 πληροφοριες ενημερωτικα για το πως θα μπορουσα κι εγω να ασχοληθω…

  Ευχαριστω προκαταβολικα!!!

 6. 18, Απρίλιος, 2008 στο 11:41 πμ

  Γεια σου Χριστίνα,

  δες τα λινκς στη στήλη δεξιά για τα μεταπτυχιακά μουσειολογίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το μεπταπτυχιακό των Αθηνών έχει ανακοινώσει την πρόσκληση ενδιαφέροντος για ακαδημαϊκό έτος 2008-9. Θα ανεβάσω σχετικό ποστ.

  Κώστας.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: