Αρχική > Ανακοινώσεις > Del.icio.us Μουσειολογία

Del.icio.us Μουσειολογία

2, Νοέμβριος, 2007 Σχολιάστε Go to comments

Τον Ιούνιο άνοιξε μια συζήτηση στο blog για online ή offline τρόπους ενημέρωσης σχετικά με εξελίξεις στη μουσειολογία, που θα ενδιέφεραν όσους θα ήθελαν να σπουδάσουν ή σπουδάζουν ήδη μουσειολογία.

Στο blog έχουμε βάλει συνδέσμους στις ιστοσελίδες μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα (αντίστοιχα για το εξωτερικό θα αναρτηθούν σύντομα), καθώς και σε δύο ελληνικά περιοδικά μουσειολογίας, που ελπίζω ότι είναι μια καλή αρχή για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το αντικείμενο και τις σπουδές της μουσειολογίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος θα ήθελα να παρουσιάσω μια εφαρμογή που εγκαινιάσαμε πριν λίγο καιρό στο Centre for Museology στο University of Manchester, που ίσως να είναι χρήσιμη σε μέλη της ΕΕΜ, φοιτητές μουσειολογίας στην Ελλάδα κλπ. Στήσαμε μια σελίδα στο del.icio.us, που είναι ένας ιστοτόπος για bookmarking, το οποίο επιτρέπει την ανταλλαγή «αγαπημένων» ιστοσελίδων μεταξύ των χρηστών του. Ο τρόπος που εμείς το χρησιμοποιούμε είναι φοιτητές και καθηγητές κάνουν bookmark (‘σημειώνουν’;) ιστοσελίδες μουσειολογίας (από ιστοσελίδες εκθέσεων μέχρι άρθρα σε εφημερίδες, κλπ) που πιστεύουμε ότι θα ενδιέφεραν και τους άλλους στο μεταπτυχιακό. Τα συνοδεύουμε με μια ή περισσότερες ‘ετικέτες’ (tags), οι οποίες είναι οργανωμένες κάτω από επικεφαλίδες που αντιστοιχούν στα μαθήματα του μεταπτυχιακού. Οπότε αν κάποιος φοιτητής/καθηγητής ενδιαφέρεται να δει υλικό που όλοι μας έχουμε σημειώσει (tagging) ως π.χ. «cabinets of curiosities», κάνει ‘κλικ’ στο αντίστοιχο tag (ετικέτα). Είναι μια εφαρμογή που στηρίζεται στη συμμετοχή πολλών ώστε ο κατάλογος των συνδέσμων να ανανεώνεται και καθώς είναι αρκετά εύκολη και σύντομη διαδικασία (παίρνει λίγα δευτερόλεπτα), έχει προς το παρόν βρει απήχηση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών. Όλοι μας ωφελούμαστε από αυτή τη διαδικασία που μας δίνει bookmarks σχετικά με τα μαθήματα και τα αντικείμενα του μεταπτυχιακού. Περισσότερες λεπτομέρειες για το σκεπτικό μπορεί να δείτε στο Digital Heritage Blog και η σελίδα με τα bookmarks είναι εδώ: Centre4Museology bookmarks

Ελπίζω το παραπάνω να σας φανεί χρήσιμο. Έχω στήσει και μια σελίδα για bookmarks αποκλειστικά σχετικά με ελληνική μουσειολογία εδώ, η οποία έχει λίγα bookmarks προς το παρόν. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή τη σελίδα σε άλλη ανάρτηση στο blog.

Υπενθύμιση: Συνέδριο «Μουσείο και Εκπαίδευση», Βόλος 9-11 Νοεμβρίου.

Κατηγορίες:Ανακοινώσεις
 1. Χριστοδούλου Κική
  3, Ιανουαρίου, 2008 στο 7:21 μμ

  Καλησπέρα, και καλή χρονιά.
  Είναι ίσως αρκετά καθυστερημένο το σχόλιο αυτό, σχετικά με τη
  νέα σελίδα για bookmarks για την ελληνική μουσειολογία. Παρ’ όλ’ αυτά θεωρώ ότι είναι πολύ καλή ιδέα και σίγουρα χρήσιμο για όλους μας.
  Εκείνο που μου άρεσε περισσότερο είναι το del.icio.us από όπου υπάρχει πρόσβαση σε πολλά και διάφορα θέματα σχετικά με ότι συμβαίνει διεθνώς στη μουσειολογία. Πολύ καλό και χρήσιμο επίσης. Όσοι δεν το έχουν επισκεφτεί τους το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: