Ερώτημα 2ο

«Για να είναι βιώσιμα σήμερα τα μουσεία, μπορούν να…»

[Συμπληρώστε τις γνώμες σας στα σχόλια παρακάτω]

 1. Zoe Chasioti
  13, Μαΐου, 2012 στο 10:35 πμ

  να προβάλλουν το έργο τους προς τα έξω προσεγγίζοντας, με πρωτότυπες εκπαιδευτικές ή άλλες δραστηριότητες, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα ερευνητικά κέντρα, τα θέατρα, τις εταιρείες, ακόμα και τα εμπορικά κέντρα, ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πολιτών.

 2. 13, Μαΐου, 2012 στο 1:43 μμ

  Να κατανοήσουν σε βάθος τις αξίες τους και να αξιοποιήσουν όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά τις δυνάμεις τους με στόχο τη συνεχή και ουσιαστική επαφή τους με την κοινωνία, τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων τους (φυσικών, πολιτιστικών και ανθρώπινων) και την οικονομική αυτονομία τους (με όποιο τρόπο μπορεί αυτή να συντελεστεί)….

 3. Kiki Christodoulou
  13, Μαΐου, 2012 στο 4:52 μμ

  Το ερώτημα συνδέεται λιγάκι με το προηγούμενο, υπό την έννοια ότι μία από τις προκλήσεις η βιωσιμότητα ενός μουσείου, προκειμένου να αποκτήσει αυτονομία. Η βιωσιμότητα εξαρτάται σαφώς από τα έσοδα. Για να αυξηθούν τα έσοδα, εκτός των προγραμμάτων και των χορηγιών, θα πρέπει το μουσείο να προσφέρει ποιότητα δραστηριοτήτων τέτοια, που το κοινό θα θεωρήσει αυτονόητο ότι θα συνεισφέρει. Σε αυτό αξίζει να προσθέσουμε τις παροχές στους επισκέπτες όπως για παράδειγμα καφέ, πωλητήριο, εστιατόριο (για τα οποία απαιτούνται οι αντίστοιχοι χώροι).
  Η αυτονομία των μουσείων (ανύπαρκτη σχεδόν στη χώρα μας) είναι σημαντικός παράγοντας, αφού έτσι το μουσείο θα διαχειρίζεται μόνο του τα έσοδα και τα έξοδα.
  Άλλος ένα τρόπος θα μπορούσε να είναι το άνοιγμα σε ποικίλες και διαφορετικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θέατρο, χορός, κ.ά.), χρειάζονται κι εδώ όμως υποδομές που δεν είναι αυτονόητες παρά μόνο για τα μεγαλύτερα μουσεία.
  Τέλος, η έξοδος του μουσείου από το μουσείο. Με προγράμματα, με εκθέσεις, με δράσεις που αν μη τι άλλο θα δώσουν την ευκαιρία στο ευρύτερο κοινό να γνωρίσει το χώρο και στη συνέχεια ίσως να τον επισκεφτεί.

 4. 18, Μαΐου, 2012 στο 12:55 μμ

  Πρέπει να συνδυάσουν την γνώση την ψυχαγωγία και την κατανάλωση. Το Μουσείο σήμερα είναι ένας πολυ-σύνθετος οργανισμός, λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού, αλλά και ως χώρος ψυχαγωγίας και κατανάλωσης του πολιτιστικού προϊόντος

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: