Αρχική > Μουσειολογία, Νέα > Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δράσεις της Εταιρείας Ελλήνων Μουσειολόγων και του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσειολογία», που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων.

Δράση: «Ερμηνεύοντας έναν πολιτιστικό περίπατο: Οδός Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη»
Οι τελειόφοιτοι μεταπτυχιακοί φοιτητές μουσειολογίας «ερμήνευσαν» τα μνημεία του άξονα της οδού Αριστοτέλους (Ρωμαϊκή Αγορά, Μπέη Χαμάμ, Παναγία Χαλκέων, Πλατεία Αριστοτέλους) στις 18, 19, και 20 Μαΐου 2012. Πρόκειται για μία δράση στην οποία συνεργάστηκαν οι αρχαιολόγοι της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Β. Μισαηλίδου- Δεσποτίδου, Προϊσταμένη και Σ. Χατζητουλούσης) και της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Δ. Μακροπούλου, Προϊσταμένη και Λ.-Β. Σαμπανοπούλου), καθώς και οι αρχιτέκτονες της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας (Σ. Χριστοφορίδου, Προϊσταμένη και Δ. Ζυγομαλάς) μαζί με τους καθηγητές του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Σπουδών “Μουσειολογία”, Α. Ανδρέου, Λ. Γυιόκα, Κ. Κασβίκη, Κ. Κωτσάκη, Π. Νίτσιου, Φ. Παπαντωνίου και Μ. Σκαλτσά και την υπεύθυνη γραμματείας Α. Μπουσουλέγκα.

Περισσότερα από 2.000 άτομα ενημερώθηκαν για το επιστημονικό αντικείμενο της μουσειολογίας και αντιλήφθηκαν τη συμβολή της στην καθημερινότητά τους καθώς και τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των μνημείων.

Δράση: «Πάμε μια βόλτα στο μουσείο;»
Μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Μουσειολόγων, μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα από την αρχαιολόγο –μουσειολόγο Τάνια Βλαχομήτρου εξήγησαν το ρόλο του μουσείου και της μουσειολογίας στην κοινωνία σήμερα σε σχολεία όλης της Ελλάδας. Περισσότεροι από 4.000 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν στο πρόγραμμα και ενημερώθηκαν σχετικά, από 35 μουσειολόγους, φορώντας σήματα του Α.Π.Θ., της Εταιρείας Ελλήνων Μουσειολόγων και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Δράση: «Δημόσια συζήτηση για το μουσείο στο blog»
Με πρωτοβουλία του μέλους του Δ. Σ. Μάρλεν Μούλιου, η Εταιρεία Ελλήνων Μουσειολόγων ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση, μέσω κοινωνικών δικτύων, για τα μουσεία και τις αξίες τους στη σύγχρονη κοινωνία, διατυπώνοντας κάποια πολύ απλά και ανοικτά ερωτήματα που αναζητούν τις απαντήσεις του κοινού.

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν από τις 18 του Μάη για επτά μέρες, παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα σχολιαστούν σύντομα από την Εταιρεία.

Κατηγορίες:Μουσειολογία, Νέα
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: