Αρχική > Νέα > Ψήφισμα για τη Μπίλη Βέμη

Ψήφισμα για τη Μπίλη Βέμη

14, Δεκέμβριος, 2012 Σχολιάστε Go to comments

mpilh vemh

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσειολογία»

και

Εταιρεία Ελλήνων Μουσειολόγων

Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2012

Ψήφισμα

Η καλή συνάδελφος Μπίλη Βέμη έφυγε από κοντά μας.

Η Μπίλη Βέμη , γεννημένη στην Αθήνα το 1954, σπούδασε αρχαιολογία  και συνέχισε με μεταπτυχιακά στη Σορβόννη, από όπου πήρε και το διδακτορικό της. Από το 1990, δίδαξε βυζαντινή αρχαιολογία και βυζαντινή τέχνη, με εφαρμογές στη μουσειακή εκπαίδευση, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

‘Ηταν μια εξαιρετική επιστήμων και συνάδελφος που συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξη του πεδίου της μουσειολογίας στην Ελλάδα, μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, το οποίο για χρόνια υπηρέτησε. Η Μπίλη εδώ και χρόνια τόσο με τα μαθήματα μουσειοπαιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσο και με τη συμμετοχή της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μουσειολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα μαθήματα της ξενάγησης, τα οποία έβλεπε ως ένα εργαλείο του ευρύτερου πεδίου της μουσειοπαιδαγωγικής, συνέβαλε πολλαπλά στην επιστημονική εδραίωση του νέου αυτού αντικειμένου της μουσειολογίας στην Ελλάδα. Είχε το χάρισμα και τη γνώση, ώστε να επικοινωνεί το αντικείμενό της με τους φοιτητές και το κοινό, κάνοντας πράξη τον κοινωνικό χαρακτήρα της μουσειολογίας.

Η κοινότητα των μουσειολόγων θρηνεί για το θάνατό της.

Η Συντονιστική Επιτροπή του ΔΔΠΜΣ «Μουσειολογία»

Το Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Μουσειολόγων

Κατηγορίες:Νέα
 1. 27, Δεκέμβριος, 2012 στο 5:42 μμ

  Καλησπέρα,

  Η κα. Βέμη, έδωσε μερικές διαλέξεις σχετικά με τη Μουσειοπαιδαγωγική στο ΠΜΣ «Μουσειακές Σπουδές» στην Αθήνα πριν λίγα χρόνια.
  Ως άνθρωπο δεν είχαμε αυκαιρία να την γνωρίσουμε. Φαινόταν ήρεμη και ευγενική.Την ξεχωρίσαμε γιατί φαινόταν ότι αγαπούσε αυτό για το οποίο μας μιλούσε και δεν είχε έρθει για να γράψει ώρες στο βιογραφικό της. Οσοι είστε απόφοιτοι διατμηματικών μεταπτυχιακών γνωρίζετε ότι οι καθηγητές-επισκεπτες είναι αρκετοί.
  Φαντάζομαι ότι οι φοιτητές της ήσαν τυχεροί.

  Μίνα Α. Καραγιάννη

 2. 26, Σεπτεμβρίου, 2013 στο 5:20 μμ

  Είναι διπλή απώλεια, όταν «φεύγουν» αξιόλογοι άνθρωποι. Γινόμαστε ακόμη φτωχότεροι. Την «γνώρισα», μέσα από διαλέξεις και βιβλία. Άφησε μία μαγιά γνώσης για τους επόμενους. Ας τιμήσουμε την μνήμη της. Ας δώσουμε ώθηση στην μουσειοπαιδαγωγική. Είναι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης του Μουσείου από το ευρύτερο κοινό. Επειδή όμως ζούμε σε μία εποχή, που όλα τείνουν να μετρηθούν με γνώμονα το όφελος και το κόστος, θα έχουμε και όφελος, καθώς, ανοίγοντας τον κόσμο του Μουσείου και προσεγγίζοντας το ευρύτερο κοινό, θα είναι και ένα μάθημα αυτογνωσίας για τον καθένα μας ειδικούς και μη. Ταυτόχρονα όμως, και μία κοινή πλατφόρμα συνεύρεσης και επαναξιολόγησης του παρελθόντος, του παρόντος και του όποιου μέλλοντος μπορούμε να έχουμε ως εθνότητα.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: